Висловлювання, цитати, афоризми Огюста Конта

Ісідор Марі Оґюст Франсуа Ксав'є Конт (частіше Огюст Конт): Народився 19 січня 1798 року в Монпельє, Франція. Французький мудролюб, соціолог, позитивіст. Засновник позитивізму. Помер 5 вересня 1857 року в Парижі, Франція.



Висловлювання, цитати, афоризми Огюста Конта


«Єдина щира і мічна дружба — це існуюча між чоловіком і жінкою, тому що це єдина прихильність, вільна від будь-якого суперництва.»


«Істинне мудролюбство ставить перед собою завдання по можливості привести в стрункий устрій все людське особисте і особливо громадське існування, розглядаючи одночасно всі три види явищ, що описують його, саме мислі, почуття і дії. З усіх цих точок зору основна еволюція людства видається необхідно мимовільною, і лише точна оцінка її природного ходу може дати нам загальну основу для мудрого втручання.»


«Коли ми хочемо проникнути в нерозв'язну таємницю сутності походження явищ, то ми не можемо вигадати нічого задовільнішого, як приписати їх внутрішнім або зовнішнім бажанням, уподібнюючи їх, таким чином, до повсякденних проявів пристрастей, що нас торкаються.»


«Наша найнебезпечніша хвороба полягає в глибокій розбіжності умів щодо всіх основних правил, непохитність яких є першою умовою справжнього суспільного порядку. Доводиться визнати, що поки що окремі уми не приєднаються одностайно до визначеної кількості спільних замислів, на підставі яких можна спорудити загальну суспільну доктрину, народи, не дивлячись на жодні політичні паліативи, за потребою залишаться в переворотному стані та будуть виробляти лише тимчасові установи. Так само достовірно і те, що, якщо це єднання умів на основі спільності засад відбудеться, відповідні установи неминуче створяться без жодного тяжкого потрясіння, оскільки найголовніший безлад розсіється за допомогою одного цього факту. Саме на це і має бути головним чином спрямований вгляд всіх тих, хто розуміє значне значення справді нормального стану речей.»


«Хоча природний порядок у всіх відносинах надзвичайно недовершений, його виникнення тим не менш набагато краще узгоджується з припущенням розумної волі, ніж з теорією сліпої механічної світоспоруди. Тому затятих безбожників можна розглядати як самих непослідовних богословів, оскільки займаються тими ж питаннями, відкинувши єдино придатний їм спосіб.»


«Міфологія померла разом із розвитком науки.»


«Любов як засада, порядок як основа, поступ як замір.»


«Щоб зрозуміти науку, необхідно знати її дієпис.»


«Мертві орудують живими.»


«Суспільний позитивізм приймає тільки обов'язки, для всіх і перед усіма. Його постійна суспільна точка зору не може включати жодного поняття прав, оскільки таке поняття завсіди спирається на особистість.»


«Передвидження — це сила.»


«Єдине право людини — виконувати свій обов’язок.»


«Розум завсіди повинен бути слугою серця, але ніколи його рабом.»


«Існують три послідовні стани моралі, що відповідають трьом основним щаблям людського життя: особиста, домашня та суспільна.»


«Математичний розбір є... справжньою раціональною основою всього устрою нашого позитивного знання.»


«Мова утворює своєрідне багатство, яким усі можуть скористатися одночасно, не спричиняючи ніякого зменшення запасу, і яке, таким чином, допускає повну спільність насолоди; бо всі, вільно беручи участь у загальному кладі, несвідомо допомагають його збереженню.»


«Розумна політика не може ставити собі за замір всилувати розвиватися людство, яке рухається за допомогою власних поштовхів відповідно до закону, так само незмінного, як і закон гравітації, хоча і гнучкішого. Але вона ставить собі за замір полегшити розвиток людства, навчаючи його.»


«Замисли правлять світом і викликають у ньому потрясіння.»





Маленький іноземно-український словничок: Керувати — орудувати, управляти
Філософ — мудролюб, любомудр
Аналіз — розбір, дослідження